Ibland blir det inte alltid som man har tänkt sig. Under stundom ramlar man och har svårt att resa sig upp. Ibland är mörkret under täcket mer bekvämt än ljuset utanför dörren. Tidvis behövs det en tillflykt som får oss att glömma det liv vi lever, emellanåt behöver vi helt enkelt bara fly. Men, sanningen är den, att hur mycket vi än försöker att fly kommer känslan alltid ikapp oss. Känslan av omständigheternas orsak till allting som sker. Och då är lätt att glömma bort att livet består av val hela tiden. Många sker reflexmässigt utan att tänka på att det är val man gör. På morgonen är det upp ur sängen, äta frukost, borsta tänderna och iväg till skola, jobb eller till någon annan syssla för dagen. För någon blir även detta svåra val.

valilivet

Ta några minuter och titta på bilden och ställ dig frågan; Vad är det du ser? Med bilden i minnet skulle jag vilja dela en tanke att människor lever som bilden;

– De står på samma plats hela livet och lyfter blicken och ser många härliga mål och platser som man skulle vilja komma till och ändå står man kvar.
– För andra kan det vara att man ser hur långt bort alla mål är och hur omöjligt det är att nå dit.
– För någon kan vägvisaren vara räddningen och möjligheten som visar var jag ska ställa in min riktning mot. Det kan vara en bild på livet. Någon kan känna igen sig i att man står på samma plats i livet och kommer inte vidare.

Det kan vara någon händelse som har gjort dig illa som inte släpper taget. Man blir ett offer för omständigheterna. För att kunna välja måste man veta var man är för att kunna ta sig dit man vill. Och vilja till förändring är nödvändig för att vara beredd att betala priset för förändring.

Varje resa börjar med ett steg. Det gäller också i livet. Det är viktigt att inte underskatta det lilla – det kan vara början på något stort. När Jesus möter människor handlar det om en inbjudan till att välja som leder till förändring. Att avstå att välja är också ett val. Att välja att inte göra det som förväntas att man ska göra. Se dig omkring och ställ dig frågan om var du befinner dig. Och ställ sedan frågan om det är där du vill leva eller om det finns mål som bjuder dig förändring. Var sedan beredd på att ta det första steget som blir det största steget till något som är bättre. ”Val i livet” vill belysa vad det är att stå inför val i livet, vad det är att ha gjort ett val och ta konsekvensen av det, vad det är som gör att vissa val inte är så enkla, hur viktiga val är i livet, vad det kan vara att välja, små val – stora val.

Blir det svårt att göra rätt val? Ja, frågan är om vi någonsin kan göra fullständigt rätta val. Men goda val eller goda avsikter med valet vi gör. Vi uppmuntras att göra det goda valet!

Jag tar idag himmel och jord till vittnen på att jag har ställt dig inför liv och död, välsignelse och förbannelse. Du skall välja livet, så att du och dina efterkommande får leva.
5 Mos 30:19

 

GunnarGunnar Pettersson
en pastor nära dig!

Kommentera